Контактирајте нè на:
Одберете јазик:
Следете нè на

Проект "Намалување на неприходна вода"

Аквасеив ДОО-Регионален консултант во проектот “Намалување на непроходната вода во Југоисточна Европа”

Аквасеив ДОО Скопје, во месец јуни, 2015 е избрана како регионален консултант за Македонија и Косово во рамки на проектот “Намалување на непроходната вода во Југоисточна Европа”, имплементирана од GIZ и Aquasan (БиХ), преку Отворениот регионален фонд за модернизација на општинските услуги во Југоисточна Европа.

Во проектот учествуваат 9 претпријатија од Македонија, Косово и Босна и Херцеговина:

Македонија: ЈП “Солидарност”-Виница, ЈКП “Комуналец”-Гевгелија, ЈП “Водовод”-Кочани,

Косово: РВП “Приштина”-Подујево, РВП “Приштина”-Дренас, РВП “Приштина”-Липјан,

Босна и Херцеговина: ВИК Велика Кладуша, ЈКП “6 Март”-Горажде, КП “ВИК” а.д. Источно Сараево, Обуката, генерално ја спроведува консултантската фирма SETEC Engineering GmbH од Клагенфурт, Австрија, а како регионални експерти за намалување на неприходната вода се јавуваат г-дин Бојан Ристовски (Аквасеив ДОО Скопје) и г-дин Сеад Бадњевиќ (Arcoing Ltd Sarajevo).

Во рамки на проектот, досега се реализирани две обуки во Скопје, Македонија (17-19.06.2015) и Клагенфурт, Австрија  (03-06.08.2015) наменети за техничкиот персонал на претпријатијата како дел од работниот пакет за зајакнување на капацитетите на водоводните претпријатија како и еднодневна обука  во Клагенфурт, Австрија (06-07.08.2015) наменета за топ менаџерскиот кадар на комуналните претпријатија и општините.
Следи избор на по едно претпријатие од секоја земја каде, преку одредена инвестиција во опрема, ќе се имплементираат во пилот DMA најголемиот дел од знаењата стекнати на овие обуки.

ЗА ТОЧНО И ПРОФЕСИОНАЛНО ОТКРИВАЊЕ НА ДЕФЕКТИ И ЗАШТЕДА НА ВОДА И ПАРИ